Wzbogacana margaryna bezpiecznie obniża poziom cholesterolu

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Hipercholesterolemia jest uznanym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Czy spożywanie margaryn spożywczych może mieć znaczenie w ograniczaniu roli tego czynnika ryzyka? Badania przeprowdzone w pierwszej połowie lat 90- tych wykazują, że jest tak istotnie.

Na podstawie artykułu opublikowanego w piśmie The New England Journal of Medicine w dniu 16.11.1995 r., gdy wprowadzono na rynek Benecol, pierwszy produkt spożywczy zawierający stanole roślinne.
To dwunastomiesięczne badanie potwierdziło jednocześnie bezpieczeństwo długookresowego stosowania stanoli roślinnych oraz ich długotrwałą skuteczność.

Informacje podstawowe
Zawarte w diecie fitosterole, w szczególności ich podgrupa tzw. stanole roślinne, zmniejszają stężenie cholesterolu w surowicy krwi w wyniku hamowania jego wchłaniania.
Efekt polegający na obniżeniu stężenia cholesterolu wywierany przez stanol roślinny może ulec wzmożeniu, jeśli spożywa się go w formie rozpuszczalnej. Z tego powodu opracowano margarynę wzbogaconą w jego ester (z opatentowaną technologią produkcyjną Raisio Inc, Raisio, Finlandia–Benecol), odnośnie której w badaniach wykazano, że powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu i jest dobrze tolerowana w przypadku, gdy zastępuje część dziennego spożycia tłuszczów.
W/w naukowcy przeprowadzili badanie margaryny Benecol, która dzięki zawartości estru stanolu roślinnego (tj. sitostanolu i kampestanolu) wykazuje działanie obniżające stężenie cholesterolu w surowicy krwi, jak również zbadali jej tolerowanie w populacji z nieznaczną hipercholesterolemią.

Metody
Badane osoby rekrutowano spośród losowej próbki populacji, składającej się z około 1500 osób żyjących w prowincji Północna Karelia w Finlandii.
Przeprowadzono trwające jeden rok badanie z podwójnie ślepą próbą i randomizacją, obejmujące 153 losowo wybrane osoby, które miały nieznaczną hipercholesterolemię. Pięćdziesiąt jeden osób spożywało margarynę nie zawierającą estru stanolu (grupa kontrolna), natomiast sto dwie osoby spożywały margarynę wzbogaconą w ester stanolu (1,8 g lub 2,6 g stanolu roślinnego dziennie).

Wyniki
Margaryna zawierająca ester stanolu roślinnego była dobrze tolerowana. W okresie jednego roku w grupie przyjmującej stanol roślinny średnia redukcja stężenia całkowitego cholesterolu w surowicy wynosiła 10,2% w porównaniu ze wzrostem o 0,1% w grupie kontrolnej.
Różnica pomiędzy obiema grupami pod względem stężenia całkowitego cholesterolu w surowicy wynosiła 24 mg/dl. Redukcja stężenia cholesterolu LDL, tzw. złego cholesterolu, wynosiła 14,1% w grupie ze stanolem roślinnym oraz 1,1% w grupie kontrolnej. Różnica pomiędzy obiema grupami pod względem stężenia cholesterolu LDL wynosiła 21 mg/ dl.
Stanol nie wywarł wpływu ani na stężenie trójglicerydów w surowicy, ani na stężenie cholesterolu HDL. Stężenie w surowicy krwi kampesterolu, tj. zawartego w diecie fitosterolu, którego poziom odzwierciedla wchłanianie cholesterolu, było zmniejszone o 36% w grupie ze stanolem oraz występowała bezpośrednia korelacja między tą redukcją a redukcją stężenia całkowitego cholesterolu. Obniżenie poziomu kampesteroli jest istotne z uwagi na zmniejszenie ryzyka wystąpienia u osób z tzw. sitosterolemią przedwczesnej choroby niedokrwiennej serca.

Wnioski
Codzienne zastąpienie części tłuszczów przyjmowanych w pożywieniu margaryną zawierającą stanol roślinny (Benecol) u osób z hipercholesterolemią było efektywne pod względem obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL. Stanol jest bez smaku i można go dodawać do stosunkowo małych ilości tłuszczów spożywanych z dietą w ilościach wystarczających do tego, żeby wywołać umiarkowane obniżenie stężenia cholesterolu.
W opisanej losowo wybranej próbie populacji margaryna wzbogacona w stanol roślinny spowodowała obniżenie o około 10% – 14% stężenia całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL w surowicy u osób mających nieznaczną hipercholesterolemię.
Na podstawie wyników autorzy przewidują, że długookresowe spożywanie margaryny zawierającej ester stanolu (Benecol), która zastępuje część normalnie spożywanej ilości tłuszczów z dietą, wywiera korzystne efekty i jest odpowiednim środkiem strategii mającej na celu obniżenie stężenia cholesterolu w populacji.
Według wyników badań epidemiologicznych, obniżenie o 14% stężenia cholesterolu LDL w surowicy krwi powinno zmniejszyć częstość występowania choroby wieńcowej serca w przybliżeniu o jedną trzecią.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*