Kawa zielona, czyli naturalne owoce kawowca

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Czarna kawa została wynaleziona ponad 1500 lat temu. Przypisywane są jej z jednej strony właściwości pobudzające, ale z drugiej wyraźnie podkreśla się negatywne skutki picia kawy w postaci odwodnienia organizmu i podniesienia poziomu hormonów stresu. Na rynku od niedawna dostępna jest nowa odmiana naparu z ziaren kawowca, która posiada właściwości nie tylko prozdrowotne, ale i odchudzające – mowa tu o zielonej kawie.

Kawa jest uprawiana na blisko 10 mln hektarów w przeszło 80 państwach na całym świecie [1]. Najnowsze statystyki mówią, że jest ona – obok wody mineralnej – najpopularniejszym napojem na całym globie – rocznie wypijanych jest ponad 450 mld filiżanek kawy! Głównym powodem, dla którego kawa cieszy się niesłabnącą popularnością jest przede wszystkim chęć dodania sobie energii [2].

Pierwsze były… kozy

Istnieje wiele legend na temat pochodzenia kawy. Jedna z najpopularniejszych mówi o tym, że jej odkrycia dokonały… arabskie kozy, które wypasane na łące przez przypadek zjadły owoce kawowca z pobliskiego drzewa. Pasterz, który doglądał stada zauważył, że zwierzęta zachowują się inaczej niż zwykle – są pobudzone i pełne życia. Postanowił więc sam spróbować, jak smakują owce. Spostrzegł, że po senności i zmęczeniu, które do tej pory odczuwał, ani śladu [3].

Druga popularna legenda przypisuje zasługę wynalezienia sporządzanego z nasion kawowca naparu nie kozom a etiopskim mnichom, którzy dzięki niemu mogli oddawać się  wielogodzinnym nocnym medytacjom [4].

Od czarnej do zielonej kawy

Kawa rośnie na drzewach kawowych potocznie zwanych kawowcami, pochodzącymi z dalekiej Afryki (obecnie to rejony Etiopii) [2]. Kiedy owoce przybierają czerwoną lub żółtą barwę, oznacza to, że są dojrzałe. Z zebranych owoców pozyskiwane są ziarna. Pod wpływem palenia (proces odbywający się w temperaturze pomiędzy 230 a 280 st. C przez 10-15 min) powstaje kawa znana jako czarny napar. Jeśli natomiast obróbka ziaren zakończy się przed procesem palenia, wówczas otrzymywana jest tzw. zielona kawa. Mimo że ma ona cierpki smak i nie posiada typowego dla czarnej kawy aromatu, jest ceniona w dziedzinie dietetyki – ekstrakt z ziaren niepalonych jest sprzedawany jako suplement diety, który pomaga zredukować masę ciała i osiągnąć prawidłowy wskaźnik BMI.

Odchudzanie z kwasem CGA

Zielona kawa posiada cały wachlarz prozdrowotnych właściwości ze względu na to, że nie jest poddawana żadnym procesom fermentacji, ani obróbce termicznej – wysoka temperatura nie wpływa więc negatywnie na jej skład.

Właściwości odchudzające naparu z niepalonych ziaren kawowca są wynikiem wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego (w skrócie CGA), który jest naturalnym polifenolem i silnym antyoksydantem. W literaturze medycznej podkreśla się też jego potencjalne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz antygrzybiczne [5]. W związku z obecnością CGA w organizmie ilość cukru wchłanianego w przewodzie pokarmowym znacznie się obniża, w wyniku czego organizm zmuszony zostaje do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów.

Zielona kawa jest ponadto bogata w antyoksydanty, dzięki czemu wspomaga proces detoksykacji organizmu.

Wciąż wiele pytań bez odpowiedzi

W związku z tym, że tabletki z owocami kawowca są produktem stosunkowo nowym na rynku suplementacji diety, nie zostały one jeszcze gruntownie przebadane i wciąż na pewne pytania naukowcy nie znaleźli odpowiedzi, a mianowicie: czy zażywanie kapsułek z zieloną herbatą jest rzeczywiście skuteczne, bezpieczne i jakie skutki uboczne może ewentualnie powodować? Należy też pamiętać, że zielona kawa nadal pozostaje kawą, a więc zawiera silnie pobudzającą kofeinę, nie wiadomo do końca, czy preparaty z ekstraktem z zielonej kawy odchudzają ze względu na kofeinę czy zawarty w nich wspomniany już kwas chlorogenowy?

Dietetycy są zgodni w swojej opinii co do ekstraktu z zielonej kawy: tabletki z owocami kawowca mogą faktycznie mieć pozytywny wpływ na organizm ludzki, ponieważ w pewnym stopniu stabilizują poziom cukru w ciele, ale same  w sobie nie rozwiązują problemu otyłości. To suplement diety, a nie substytut racjonalnego odżywiania i aktywności fizycznej.

Piśmiennictwo:

  1. Fiedoruk A., Kawa bez tajemnic, Instytut Wydawniczy Kreator, 2004 r.
  2. Matysiak R., Rynek kawy i preferencje nabywcze jej konsumentów, Roczniki Naukowe Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. 3, 2005 r.
  3. Lenart B, Na kawowym szlaku, Przegląd Gastronomiczny, 2006 r.
  4. Żukiewicz – Sobczak W., Krasowska E., Sobczak P., Horoch A., Wojtyła A., Piątek J., Praca poglądowa: Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Tom 18, Nr 1,  Lublin, 2012
  5. http://e-zielonakawa.pl/kwas-chlorogenowy.html

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*